Trgovina Vijuga

četrtek, 22. maj 2008

Najprej nekaj o macah - Missy

Okoli mene se nahajajo kar tri mačke (če ne štejem sosedovih).
Gospa rdeče - dolgodlaka Missy, ki je taglavna mrnjavka v hiši. K nama je prišla pri treh letih, torej sedaj šteje rosnih 5 let. Missy je Maine Coon pasme, prihaja pa z Madžarske.
Gospa je res gospa, saj ima od vseh mac najbolj izbrično dušo. To pomeni, da ne gre v gobček ravno vse, kar je v skodeli. Se pa nikoli ne drži nazaj pri kakšni njami vrečki ali pri surovem mesu. Kot gospa, si lahko pač privošči kakšne muhe...
Ima en kup posebnosti, ki me spravljajo v smeh in cel kup navad, ki me včasih razjezijo. Na začetku je bilo zelo zabavno, ko mi je vedno odpirala rešetko sifona v kopalnici, sedaj pa ne več. Sedaj je situacija taka, da polovico časa niti ne vem, kjer rešetka je, kaj šele, da bi bila na svojem mestu. Skoraj enako velja za tepih v kopalnici. Missy se je odločila, da je povsem priročen za pokrivanje hrane in tako je večinoma zmečkan, ker se spodaj nahaja kup kosti, ali pa visi preko posod za hrano in vodo. Seveda je vedno moker, ker vode pač ne moreš pokriti.
Še ena njena posebnost je obsedenost z vodo. Vem, da ste sedaj pomislili, da je to super, ker nimaš težav mačke okopati, vendar temu ni tako. Njena obsedenost z vodo ne pride tako daleč in kopanje je ravno tako težavno kot pri katerikoli drugi mački. Je pa zato pitje vode iz pipe umivalnika zakon. Kako zvabiš Missy v kopalnico? Tako, da odpreš pipo. V trenutku je nekaj kosmatega na umivalniku, kjer premišljuje, kdaj se bo curek vode toliko zmanjšal, da bo lahko pila iz njega. Prav tako na prav poseben način pije iz skodelice: najprej je potrebno vedno s tačko popraskat po tleh (mogoče odkopava izvir?).
Miss je tudi zanesljiva budilka. Vsako jutro, ko taprava budilka že odzvoni, in jo jezno ugasnem, poskušam še malce poležat. Right. Ko gospa vidijo, da sem odprla oči, je že hop na potelji in mi tala buc-e. Kdaj je buc na vrsti? Ker je to nakaj kar najraje dela so zeloooo pogosti. Če je kdo prijazen z njo, če kdo prinese hrano, če jo kdo čoha, če ji je simpatičen - je že tu buc ali pa celo poljubček.
Ko sta za njo prišli k hiši še dve mački, je prevzela vlogo gospodinje. Je kar skrbna mama, ki v raznih trenutkih umiva svoje mačje posvojence, če je potreba pa tudi skrbi za redno razgibavanje. V glavnem zame je navihanka, ki prikliče nasmešek na obraz. Upam, da bo še dolgo del družine in upam, da bo lahko opisala še več njenih zgodb.

Ni komentarjev: